Informovanost o podvodech

Υπάρχει απάτη. Δυστυχώς, μπορεί να συμβεί στους πιο αθώους ανθρώπους. Μην επιτρέψετε να σας συμβεί. Παραθέτουμε παρακάτω μερικά κοινά σενάρια απάτης, ώστε να είστε ενήμεροι για τις συνήθεις απάτες στον κλάδο.

Κοινά σενάρια απάτης

Απάτες μέσω διαδικτυακών γνωριμιών

Γνωρίσατε μια όμορφη και έξυπνη γυναίκα. Δεν την έχετε συναντήσει ποτέ από κοντά — ωστόσο μιλάτε μαζί της εδώ και μήνες, ίσως ακόμα και στο τηλέφωνο. Κάποια στιγμή σύντομα θα συναντηθείτε, αλλά επί του παρόντος βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου. Τότε εμφανίζεται μια έκτακτη ανάγκη και χρειάζεται κάποια χρήματα. Όχι πολλά, μόλις μερικές εκατοντάδες δολάρια. Μπορείτε να τη βοηθήσετε; Και μετά, την επόμενη εβδομάδα, κάποιος αρρώστησε. Δεν θα σας πείραζε να το καλύψετε και αυτό, σωστά; Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι η γυναίκα που νομίζατε. Σας εξαπατούσε. Κέρδισε την εμπιστοσύνη σας και τώρα είναι έτοιμη να πάρει όλα τα χρήματά σας.

Βρείτε εδώ κοινές συμβουλές και άρθρα σχετικά με τις απάτες μέσω διαδικτυακών γνωριμιών από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Απάτες με λαχειοφόρες αγορές και κληρώσεις

Λάβατε εκπληκτικά νέα στο email σας σήμερα! Κερδίσατε τη λαχειοφόρο αγορά! Το μεγάλο έπαθλο είναι τεράστιο κι έχετε ήδη αρχίσει να ονειρεύεστε τι θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά τα χρήματα. Δεν πολυθυμάστε να έχετε συμμετάσχει στη λαχειοφόρο αγορά, αλλά δεν έχει σημασία! Εδώ ξεχνάτε τι φάγατε για πρωινό! Θα ήταν πολύ εύκολο να ξεχάσετε κάτι τέτοιο. Υπάρχει μόνο μια παγίδα, ο αποστολέας χρειάζεται κάποια χρήματα από εσάς για να εξαργυρώσετε τα κέρδη σας. Τι είναι ένα μικρό ποσό όταν πρόκειται να πάρετε εκατομμύρια;

Βρείτε περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες για το πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτή την πολύ συνηθισμένη απάτη.

Η απάτη με τον συγγενή που βρίσκεται σε ανάγκη

Η εγγονή σας ταξιδεύει στο Μεξικό και ξαφνικά της τελείωσαν τα χρήματα. Σας στέλνει ένα επείγον email ή σας καλεί στο τηλέφωνο λέγοντάς σας ότι βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη και σας ζητάει χρήματα. Δεν θυμάστε να σας είχε πει ότι επρόκειτο να ταξιδέψει στο Μεξικό, ωστόσο ανησυχείτε για την ασφάλειά της και θέλετε να βεβαιωθείτε πως είναι καλά. Της στέλνετε, λοιπόν, μερικές εκατοντάδες δολάρια. Τι σημασία έχουν μερικές εκατοντάδες δολάρια όταν πρόκειται για την ασφάλεια της εγγονής σας;

Μάθετε αν σας εξαπατούν μέσω απάτης οικογενειακής έκτακτης ανάγκης.

Η απάτη με τον μυστηριώδη αγοραστή

Τυχεροί! Μόλις αποκτήσατε μια νέα αποστολή ως μυστικός αγοραστής και έχετε την πρώτη σς ανάθεση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αξιολογήσετε την εξυπηρέτηση πελατών ενός τοπικού καταστήματος λιανικής πώλησης. Ακούγεται αρκετά εύκολο, σωστά; Υπάρχει μόνο μια παγίδα. Σας εστάλη επιταγή ή εντολή πληρωμής με οδηγίες για να την καταθέσετε, ωστόσο ανακαλύπτετε ότι το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε. Έτσι, τώρα πρέπει να στείλετε κάποια χρήματα πίσω στον αποστολέα. Ακούγεται λίγο ύποπτο, αλλά δεν το σκέφτεστε και πολύ. Ωστόσο, μόλις στείλετε τη συναλλαγή σας, μαθαίνετε ότι η αρχική επιταγή ήταν πλαστή και τώρα δεν μπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήματα που μόλις στείλατε. Οπότε τώρα είστε μείον και τα δύο ποσά.

Η απάτη με την αγορά οχήματος

Η επισταμένη αναζήτησή σας στο διαδίκτυο για μια καλή ευκαιρία ώστε να αγοράσετε το αυτοκίνητο των ονείρων σας απέδωσε επιτέλους καρπούς! Βρήκατε το αυτοκίνητο που θέλετε σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που προσφέρει η τοπική αντιπροσωπεία. Επικοινωνείτε με τον πωλητή, ο οποίος σας λέει να στείλετε είτε προκαταβολή ή/και τα έξοδα διεκπεραίωσης για την αίτηση του δανείου μέσω μεταφοράς χρημάτων. Ίσως σας στείλει ακόμα και απόδειξη. Μη στέλνετε προκαταβολή ή τέλη παροχής υπηρεσιών μέσω μεταφοράς χρημάτων. Δεν θα αποκτήσετε το όχημα των ονείρων σας και δεν θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας.

Η απάτη με την αγορά μέσω διαδικτύου

Βρήκατε σε καταπληκτική τιμή ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στο διαδίκτυο και αποφασίζετε να προχωρήσετε με την υπογραφή της μίσθωσης. Μόνο που ο μισθωτής είναι στην πραγματικότητα απατεώνας που σας ζητά να πληρώσετε για τον πρώτο μήνα μέσω μεταφοράς χρημάτων και αυτό το «πολύ καλό για να είναι αληθινό» διαμέρισμα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Να είστε προσεκτικοί όταν πραγματοποιείτε τις αγορές σας διαδικτυακά και κάποιος σας ζητά να πληρώσετε με μεταφορά χρημάτων ή ακόμα και να πραγματοποιήσετε κατάθεση σε ένα άτομο ή μια επιχείρηση. Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές αγορές – ένα σκυλάκι, ένα ενοικιαζόμενο κατάλυμα για διακοπές, μια χρονομεριστική μίσθωση ή ένα αυτοκίνητο. Οτιδήποτε. Μη στέλνετε χρήματα για αγορές μέσω διαδικτύου. Δεν θα λάβετε τα εμπορεύματα και δεν θα πάρετε τα χρήματά σας πίσω.

Η απάτη με τις αγγελίες εφημερίδων

Είναι Κυριακή πρωί, μόλις έχετε πιει ένα φλιτζάνι καφέ και είστε έτοιμοι να καθίσετε να φάτε πρωινό, με την εφημερίδα στο χέρι. Γυρνώντας στις αγγελίες, βλέπετε μια αγγελία για ένα καινούργιο, ανοξείδωτο ψυγείο σε τιμή που μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή. Σκέφτεστε ότι χρειαζόσασταν ένα καινούργιο ψυγείο εδώ και καιρό και αποφασίζετε να το τολμήσετε. Το αγοράζετε. Σίγουρα, είστε λίγο επιφυλακτικοί επειδή το αγοράζετε από έναν άγνωστο και ακόμη πιο παράξενο – σας ζήτησε να κάνετε μεταφορά χρημάτων για την αγορά. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μεταφορά χρημάτων για να αγοράσετε κάτι από έναν άγνωστο. Μπορεί να μην πάρετε ποτέ το αντικείμενο ενώ θα χάσετε και τα χρήματά σας.

Η απάτη με τη φιλανθρωπία

Μια πρόσφατη φυσική καταστροφή άφησε ένα ολόκληρο έθνος να προσπαθεί να ανοικοδομηθεί κι εσείς θέλετε να βοηθήσετε, προσφέροντας χρήματα. Δυστυχώς, οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι ανεμοστρόβιλοι ή οι τυφώνες, έχουν συχνά ως αποτέλεσμα να στήνουν κάποιοι απατεώνες «φιλανθρωπικές οργανώσεις» που εκμεταλλεύονται ανθρώπους που έχουν καλές προθέσεις. Θέλετε να συμπαρασταθείτε σε αυτούς τους ανθρώπους που μόλις έχασαν τα πάντα. Λαμβάνετε τηλεφώνημα ή επιστολή από μια φιλανθρωπική οργάνωση που σας λέει ακριβώς πού να μεταφέρετε χρήματα. Δεν πρέπει να στέλνετε ποτέ χρήματα σε άτομα ή οργανώσεις που δεν γνωρίζετε. Αντ' αυτού, επικοινωνήστε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ή άλλον αξιόπιστο οργανισμό που γνωρίζετε και καταλαβαίνετε πώς συγκεντρώνονται και αξιοποιούνται τα χρήματα. Οι πιθανότητες είναι ότι αν μεταφέρετε χρήματα σε οργάνωση που δεν γνωρίζετε, τα χρήματά σας δεν θα πάνε στον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, αλλά στις τσέπες των απατεώνων.

Βρείτε επιπλέον συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι στέλνετε τα χρήματά σας σε αξιόπιστο οργανισμό.

Η απάτη με επιταγή ή χρηματική εντολή

Λαμβάνετε μια επιταγή ή μια εντολή πληρωμής μέσω ταχυδρομείου ως προκαταβολή γι' αυτήν την εκπληκτική δουλειά που μόλις πιάσατε – ή για τα εμπορεύματα που πουλάτε μέσω διαδικτυακής διαφήμισης. Το μόνο πρόβλημα είναι πως το ποσό της επιταγής είναι μεγαλύτερο από ό,τι θα έπρεπε, οπότε ο απατεώνας σάς ζητάει να καταθέσετε την επιταγή και στη συνέχεια να μεταφέρετε το ποσό που έχει «πληρώσει επιπλέον» πίσω σε αυτόν. Προτού το καταλάβετε, συνειδητοποιείτε ότι η επιταγή ή η εντολή πληρωμής είναι πλαστή και – ακόμα χειρότερα – δεν μπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήματα που στείλατε μέσω της μεταφοράς χρημάτων.

Η απάτη εναντίον ηλικιωμένων

Μολονότι η απάτη αυτή μπορεί να πάρει πολλές μορφές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των θυμάτων απάτης μέσω τηλεπωλήσεων είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. Να είστε προσεκτικοί όταν στέλνετε χρήματα σε έναν άγνωστο με αντάλλαγμα τη δέσμευση όπως βελτίωση του σπιτιού, δανεισμό με πολύ ευνοϊκούς όρους, προγραμματισμό περιουσίας ή ακόμη και απλώς ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να δημιουργήσετε το «κομπόδεμά» σας. Μην αφήνετε ποτέ κάποιον ξένο να διαχειρίζεται τα οικονομικά και τα περιουσιακά στοιχεία σας. Οι απατεώνες θα προσπαθήσουν πιεστικά να σας πείσουν να τους δώσετε περιουσιακά στοιχεία ή/και χρήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο να αδειάσει ο λογαριασμός σας ή να εξαφανιστούν όλες οι οικονομίες σας μέσα σε λίγα λεπτά. Μην εμπιστεύεστε ποτέ τα χρήματά σας σε κάποιον που δεν γνωρίζετε.

Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να εντοπίζετε τα σημάδια απάτης και να διατηρείτε τα ηλικιωμένα άτομα ασφαλή από αυτήν τη συνήθη απάτη.

Το εγγυημένο δάνειο

Στέλνετε χρήματα επειδή σας «εγγυήθηκαν» μια πίστωση ή ένα δάνειο; Εάν ναι, να είστε προσεκτικοί! Είναι εξαιρετικά απίθανο να χρειαστεί ποτέ να στείλετε χρήματα για να λάβετε πραγματικά μια πίστωση ή ένα δάνειο.

Απάτες με μεταφορές χρημάτων

Οι απάτες με μεταφορές χρημάτων παίρνουν πολλές μορφές. Το χειρότερο είναι πως οι απατεώνες σκαρφίζονται συνεχώς νέα κόλπα και τεχνικές. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσετε πότε μια συγκεκριμένη κατάσταση είναι στην πραγματικότητα απάτη. Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μένετε ένα βήμα μπροστά από τους επιτήδειους απατεώνες.

Συμβουλευτείτε τη διαδικτυακή πύλη της FTC με αναρτήσεις σε ιστολόγια και άρθρα σχετικά με τις πιο συνηθισμένες και τις πιο πρόσφατες απάτες μεταφοράς χρημάτων.

Κλοπή ταυτότητας

Έχουμε κλοπή ταυτότητας όταν κάποιος υποκλέπτει τα στοιχεία της ταυτότητάς σας για να προβεί σε απάτη ή άλλη εγκληματική ενέργεια. Οι εγκληματίες μπορούν να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προσποιηθούν ότι είναι εσείς από διάφορες πηγές. Όπως κλοπή του πορτοφολιού σας, ψάξιμο στα σκουπίδια σας ή παραβίαση των πιστωτικών ή τραπεζικών στοιχείων σας. Ενδέχεται να σας προσεγγίσουν προσωπικά, τηλεφωνικά ή μέσω Διαδικτύου και να σας ζητήσουν τις πληροφορίες.

Απάτη μέσω τηλεπώλησης

Λαμβάνετε μια τηλεφωνική κλήση από έναν άγνωστο αριθμό και είστε κάπως διστακτικοί να απαντήσετε. Την τελευταία στιγμή, αποφασίζετε να σηκώσετε το τηλέφωνο και προς έκπληξή σας έχετε κερδίσει μια δωρεάν κρουαζιέρα. Τι τύχη! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να κερδίσετε την κρουαζιέρα είναι να πληρώσετε τα ταχυδρομικά τέλη και τη χρέωση διεκπεραίωσης για να λάβετε την «επίσημη» προσφορά. Ακούγεται αρκετά εύκολο. Η πειστική φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής σάς έχει πλέον πείσει δόλια να δώσετε τα οικονομικά στοιχεία σας ώστε να πληρώσετε για τα ταχυδρομικά τέλη. Όταν μεταφέρετε χρήματα σε άτομα που δεν γνωρίζετε ή δίνετε προσωπικές/οικονομικές πληροφορίες σε άγνωστους καλούντες, αυξάνετε τις πιθανότητές σας να πέσετε θύμα απάτης μέσω τηλεπώλησης.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για αποφυγή απάτης μέσω τηλεπώλησης.

Λάβετε υπόψη ότι τα προσωπικά στοιχεία σας μεταβιβάζονται συχνά σε εταιρείες τηλεπώλησης μέσω τρίτων μερών. Εάν έχετε πέσει θύμα μία φορά, να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε άτομα που σας τηλεφωνούν προσφέροντάς σας να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τις απώλειές σας έναντι αμοιβής που καταβάλλεται εκ των προτέρων.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα παραδείγματα απάτης μέσω τηλεπώλησης.

Προστατέψτε τον εαυτό σας

Πού μπορείτε να λάβετε βοήθεια εάν εξαπατηθείτε.

Εάν πέσετε θύμα απάτης μέσω μεταφοράς χρημάτων, καταγγείλετε πρώτα το περιστατικό στην τοπική αστυνομία. Στη συνέχεια, υποβάλετε καταγγελία χρησιμοποιώντας τα διάφορα μέσα που αναφέρονται παρακάτω. Και πάντα, αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μη διστάσετε να μας καλέσετε αμέσως.

Αναφορά απάτης

Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης, πρέπει να κάνετε καταγγελία. Ακολουθεί κατάλογος με χρήσιμες πηγές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταγγείλετε μια απάτη.

1). Καλέστε την αστυνομία

Αρχίστε με την τοπική αστυνομία. Όλες οι απάτες με μεταφορές χρημάτων πρέπει να καταγγέλλονται στην αστυνομία.

2). Επικοινωνήστε με το τμήμα της Ria για αναφορές απάτης

Θέλουμε να είμαστε ενήμεροι, ώστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε πως δεν θα ξανασυμβεί.
Καλέστε μας ή στείλτε μας email.

ΧώραEmail
Ηνωμένες Πολιτείες
Καναδάς
FraudPrevention@riamoneytransfer.com
ΜαλαισίαSupport.MY@riamoneytransfer.com
Αυστρία
Βέλγιο
Τσεχία
Δανία
Εσθονία
Φινλανδία
Γαλλία
Γερμανία
Ουγγαρία
Ιρλανδία
Ιταλία
Λετονία
Λιθουανία
Λουξεμβούργο
Κάτω Χώρες
Νορβηγία
Πολωνία
Πορτογαλία
Ρουμανία
Ισπανία
Σουηδία
Ελβετία
Ηνωμένο Βασίλειο
Antifraude@riamoneytransfer.com
Χιλήcumplimientochile@riamoneytransfer.com
Νέα Ζηλανδίαcompliance-nz@riamoneytransfer.com
Αυστραλίαcompliance-au@riamoneytransfer.com

3). Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου - μόνο ΗΠΑ

Υποβάλετε καταγγελία ηλεκτρονικά στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 1-877-FTC-HELP.

4). Κέντρο καταγγελιών για εγκλήματα στο Διαδίκτυο (ICCC)

Εάν πέσατε θύμα απάτης που ξεκίνησε με επαφή μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να υποβάλετε καταγγελία στο ICCC.

Πρόσθετοι πόροι

Οι απατεώνες επιτίθενται όταν δεν το περιμένετε και συχνά βάζουν στόχο τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για το πώς να προστατεύετε εσάς και τους αγαπημένους σας από απροσδόκητες απάτες. Ακολουθεί λίστα με διάφοοες πηγές που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία τόσο τη δική σας όσο και της οικογένειάς σας.

Ria Payment Institution (Spain). © 2024. Všechna práva vyhrazena.